divendres, 21 de desembre del 2007

(Des)educació, (ir)responsabilitat, democràcia i protecció

Bé, assumida ja la fatalitat d'aquest bloc com a expedient masturbatori, apuntaré (en benefici dels hipotètics visitants i lectors) que he vist un vídeo que m'ha semblat interessantíssim. No sols per a pares, sinó en general. Un jutge de menors de Granada exposa, amb paraules "de plata" (és a dir, de manera molt col·loquial, potser massa) quins són els problemes que ell veu en l'educació actual dels infants i dels joves. Malgrat el to una mica demagògic de la seua intervenció, diu coses molt dignes de debat. Especialment una: potser com que tenim un complex de democràcia inexperta no sabem distingir entre un "no" de protecció i un "no" autoritari. És un vídeo llarg (uns 20 minuts), però molt recomanable:
http://blogs.periodistadigital.com/electroduende.php/2007/09/19/emiliocalatayud_menores8794

dijous, 13 de desembre del 2007

Nascuts culpables (o La realitat supera la fantasia)

Ahir, al diari polonès per excel·lència (la Gazeta Wyborcza), hi anava una notícia de les que encrespen els cabells només d'imaginar-se l'escena: un iaio fuster de 65 anys, alemany de Berlín, va de "turista" (diguem-ne) a Auschwitz (com tants hem fet), i allà troba una foto que el deixa fet a miquetes. "Aquest home de la foto és mon pare!" El monitor pensa: mira, un que ha reconegut una víctima. Però el bon home s'havia adonat que el de la foto, son pare, era un dels que feien la "selecció", a la rampa de Birkenau, entre els jueus que sobreviurien com a mà d'obra esclava i els qui anirien directament a les cambres de gas. Ell només sabia que a son pare l'havien destinat a institucions d'eutanàsia com a assistent mèdic. No sabia que haguera estat en cap camp de concentració. I de sobte se'l troba en una foto, ni més ni menys, a Auschwitz.
Ací teniu la notícia de la GW:
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,44425,4750352.html,
i ací una d'equivalent que us he trobat en anglès al web dels Museus d'Oswiecim:
http://www.auschwitz.org.pl/new/index.php?tryb=news_big&language=EN&id=1404
No és un tema de conversa gaire divertit, és cert. Però els qui hàgeu vist la magnífica obra de Peter Sichrovsky Nascuts culpables (http://www.encadenados.org/n21/nascuts_culpables.htm) us podeu fer una idea de com resulta de xocant. Feu un exercici d'empatia i ja em direu si us pareix suportable...

dimarts, 11 de desembre del 2007

Interessants novetats editorials

Tafanejant per internet, me n´assabente d´una interessant novetat editorial: la creació d´Accent Editorial, de Girona, especialitzada en assaig. Per començar, quatre obres que no estan gens malament: un dietari de Josep Maria Terricabras, un assaig de Josep Palau i Fabre sobre Heràclit i les traduccions de dos grans clàssics (crec que) inèdits en català: l´Ecce homo de Nietzsche i El nebot de Rameau, de Diderot. Esperem que dure.

dilluns, 3 de desembre del 2007

Novetats!!!

Xiquets i xiquetes, a la prestatgeria del P@tio Virtual (www.valencia.edu/calaforr) trobareu un nou text, del nostre contertulià Sebastià Moranta, sobre la Fira del Llibre de Frankfurt 2007. Bon motiu de conversa, si en teniu ganes. Sebastià ha viscut en primera persona i de ben a prop el "fasto y boato" de la catarsi nacional a "MainHattan", i en el seu escrit informa i opina sobre el tema. A mi, tot plegat, em suscita sarcasmes dissolvents i una intensa nàusea, però sobre això ja discutirem si us ve de gust. Abans que res, us invite a llegir l'article d'en Sebastià. I després, si voleu, una ronda de cerveses.
Per cert, també esteu convidats a cervesejar sobre els darrers comentaris que hem penjat. No cal ni dir-ho!