divendres, 21 de desembre del 2012

Autopublicitat



El castellonenc Maximià Alloza Vidal (Castelló de la Plana, 1885-1945) és un dels principals (i alhora més desconeguts) impulsors de la modernització de les lletres valencianes, esdevinguda a començaments del segle XX. Connectat des dels temps d’estudiant universitari amb els cercles modernistes valencians, el retorn a la seua ciutat d’origen, on va exercir la professió de metge, va provocar que la seua obra veiés la llum de manera dispersa en revistes d’abast local com Arte y letras i la Revista de Castellón. El 1914 publicava el seu únic llibre, Ioesa, un ambiciós poema narratiu de temàtica bucòlica i amb un fort contingut eròtic i decadentista, la recepció hostil del qual per bona part de la crítica va determinar el seu abandó de la literatura, dedicació que va substituir per la pintura. El 1932 va ser un dels signants de les Normes de Castelló.

Aquest primer volum de l’obra completa en valencià d’Alloza, editat pel Servei de Publicacions de l'Ajuntament de Castelló, recull la part mai no editada en format de llibre de la seua producció, constituïda per un parell de reculls poètics (Composicions i Rimes i sonets), el projecte d’un innovador drama inconclús (Ensaig de comèdia) i el text d’una interessant conferència al voltant del treball i l’oci (Lo vital i lo superflu). Tot plegat apareix precedit per l'estudi de 232 pàgines "Un dandi entre llauradors", a càrrec de Josep J. Conill, sobre la vida i la significació de l’autor. En un segon volum, que veurà la llum l'any 2014, es preveu la reedició de Ioesa, la seua obra culminant, acarada amb la lliçó del manuscrit original, que en ocasions rectifica o fins i tot millora el text publicat en el seu dia. La conclusió del projecte permetrà no sols donar a conèixer l’obra d’un autor castellonenc injustament oblidat, sinó disposar per primera vegada de manera coherent de l’aportació d’un dels escriptors cabdals del Modernisme valencià.

FITXA DEL VOLUM:
Autor: Maximià Alloza
Lloc d'Edició: Castelló de la Plana
Editorial: Servei de publicacions de l'Ajuntament de Castelló
Nombre de pàgines: 402
I.S.B.N.: 978-84-96983--84-7
Preu: 7 euros

2 comentaris:

Francisco López Martín ha dit...

Muchas gracias por la información, Josep. Voy a difundirla. No conocía al autor, y veo que es coetáneo de otro ilustre desconocido nacido en estas tierras (o famoso antaño y poco o nada leído hogaño): el gran Gabriel Miró, que en sus mejores páginas me parece uno de los grandes estilistas en castellano del siglo XX.

Josep J. Conill ha dit...

Moltes gràcies per la difusió, Paco. Tant de bo el meu Alloza (i li dic meu perquè després de mesos treballant amb els seus textos ja és com si fos de la família) fos un autor de la talla de Gabriel Miró, però la literatura catalana de l'època per aquestes terres donava per a poques alegries. En una cosa, en canvi, portes tota la raó: si Alloza va ser sempre un perfecte desconegut, la posteritat tampoc no ha estat gaire generosa amb Gabriel Miró, un autor que tots hem estudiat però que pràcticament ningú llegeix a hores d'ara (jo mateix sóc un bon exemple del que dius). I el més fotut del cas és que no sabria explicar ben bé per quina raó.
Això sí, no et compres el llibre, perquè demà mateix pensava dur-ne a la sessió de la Cooperativa de Coneixements un parell d'exemplars de regal per a tu i Guillem, els dos contertulians més assidus en les discussions d'El patio Virtual. Fins demà, doncs.